П`ятниця, 03.05.2024, 12:09
Вітаю Вас Гість | RSS

Тячівська незалежна районна соціально-політична газета: on-line версія

Держава - понад партії! Нація - понад класи!
Перш ніж говорити, яка Україна тобі потрібна, подумай, який ти потрібен Україні!

Головна » 2011 » Лютий » 23 » Незвичне літо тересвянської молоді
19:36
Незвичне літо тересвянської молоді
Теренова граМинулого року молоді тересвянці дуже не звично, як для сучасної молоді, провели свої літні канікули. Адже на фоні засилля танцювальних, комп'ютерних та більяр-дних клубів і інших так-званих центрів дозвілля та відпочинку, з ініціативи депу­тата районної ради Бенчака Віталія Васи­льовича, було відновлено давнє козацько–пластове, юнацьке заняття — теренова гра. Суть гри полягає в тому, що учасники діляться на дві команди — сотні. Потім дані команди виходять на незнайому місцевість в ліс чи до річки й змагаються між собою за прапори одна одної та за кількість «вбитих» гравців суперника, оскільки кожен учасник- стрілець, має пов'язку на лівій руці, котру потрібно зірвати. Перемогу отримує та команда — сотня, яка захоплює прапор противника і при цьому відстоює свій.
При цьому кожна з команд суворо дотримується правил чесної гри, прояви негідної поведінки під час її проведення, що може каратися дискваліфікацією гра­в­ця, який проштрафився. Це особливо відчули декотрі учасники, які як і біль­шість сучасної молоді, не слідкували за власною мовою, використовуючи не­цен­зурну лайку. Але після виконання ефективних й важких фізичних вправ, з вигукуванням гасла: «Матюки перетво­рюють мене на тварину», швидко усвідо­мили дане гасло й більше не викорис­товували ненормативну лексику. 
Також необхідною умовою проведен­ня теренової гри було присвоєння кож­ному учасникові псевдоніму, наприклад назви тварини, рослини, птаха або риби. Адже в Карпатській Січі та Українській Повстанській Армії з метою конспірації не було жодних імен та прізвищ, чим у разі потрапляння в полон, вояк ніколи не розкаже ніякої цінної інфор­мації про своїх побратимів, а лише те, що він у сотні «Лева», чи «Орлана», чи «Медві­дя», і його побратими є друзі — «Карась», «Тур, «Бук», «Беркут», «Дуб» й так далі. Саме це одразу ж заводило учасників до актив­ної гри.  
При цьому, як зазначив ініціатор та головний виконавець, депутат районної ради Віталій Бенчак, за допомогою да­ної гри окрім спортивного змагання мож­на ефективно виконати й такі завдання:
  • патріотичне виховання молоді, попу­ляризація оздоровчого туризму, екологіч­не виховання, ознайомлення з історією краю;
  • виховання у дітей, юнацтва та молоді національної свідомості, історичної пам'я­ті, громадянської позиції, патріотизму;
  • посилення інтересу та інформова­ності молоді на тему національно-виз­воль­ної боротьби 1939 — середини 1950-х років, а саме подій Карпатської України, Української Повстанської Армії.

Перша теренова гра відбулась 27 черв­ня після успішного складання іспитів у школі, адже до учасників були поставлені вимоги спочатку навчання, а вже потім дозвілля. При цьому в першій грі взяли участь лише шість учасників. Але вже на наступній грі кількість учасників зросла до двадцяти. Також слід зазначити, що перші теренові ігри проходили на березі річки Тиса, а вже остання літня теренова гра пройшла в чудовому лісі на кордоні між селищем Тересва та Грушево. При цьому в останній грі, яка відбулася 28 серпня з нагоди 19–тої річниці Незалеж­ності України, взяли участь 26 хлопців. У цілому в теренових іграх, яких було про­ведено 8 протягом літа, взяли участь більше 60 юнаків віком від 14 до 20 років. 

Всі теренові ігри, розпочинались з легендарного українського привітання: «Слава Україні!» — «Героям Слава!», яке довго будуть пам'ятати всі учасники ігор. Адже з цими словами наші діди та пра­діди віддавали своє життя за волю Укра­їни. Потім з метою підняття бойового ду­ху учасників, виконувались фізичні впра­ви — відтискання на руках з одночасним вигукуванням патріотичних гасел, а са­ме: «Україна — понад усе!», «Шухевич — наш герой!», «Перемога або смерть!», «Дисципліна — наш порядок!», «Бан­дера — вождь!»  
В останній грі учасники–стрільці, ок­рім боротьби між собою, боролись з бояз­ню орієнтування в незнайомому лісі на крутих схилах, переносячи важкі фізичні навантаження. Але незважаючи на це, учасники гри з гордістю та повагою до славних тересвянців, учасників Карпат­ської України та вояків Української Пов­станської Армії, легко переносили будь-який страх та втому, міцно тримаючи в руках державний прапор України та прапор УПА.

Звичайно, як і в будь-якій грі, є пере­можець та переможений, але радість пе­ремоги та гіркота поразки сотні «Орлана» та сотні «Медвідя» відповідно, одразу ж пропала, як запалало повстанське багаття під чудові звуки трембіти у виконанні зді­бного стрільця «Беркута» Івана Лемена. А вже потім смачно наминаючи канапки та тістечка з чаєм, стрільці ділились вра­женням з нетерпінням очікуючи насту­пної теренової гри — гри не для слабко­духих, а для справжніх українців. 

Наприкінці гри Петро Петрович Дідух виконав чудову повстанську пісню «Ой там у лузі, при дорозі…», чим за­палив молоді серця учасників гри та наповнив їх серця любов'ю до рідної Батьківщини, адже Україна у нас одна!

Оргкомітет теренової гри
Від редактора: Пишаємося тим, що популярність теренових патріотичних ігор швидко зростає серед молоді. Проте, після цієї акції впали у істерію директор тересвянської школи, заст.гол. РДА (кот­рий не любить вишиванки), редак­торка газети «Дружба» (котра ненавидить Бандеру й Дідуха) та районна СБУ. Доки Віталій Бенчак не пояснив чиновникам суть патріотичного виховання молодого покоління. Чим мали б займатися вони. Ось якби блюдолизів і «шестірок» пло­дити...
Ми далі будемо займатися цією надважливою справою, хоча знаємо, робити нам це буде нелегко.
Слава Україні!
Категорія: Молоді українці | Переглядів: 833 | Додав: admin | Теги: теренова гра, патріотизм, молодь | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Меню сайту

Пошук

Календар

«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Наше опитування

Як Ви ставитеся до теперішньої влади?
Всього відповідей: 104

Статистика

Каталог «ua24.biz»


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Теги сайту

Реклама