Четвер, 02.05.2024, 18:44
Вітаю Вас Гість | RSS

Тячівська незалежна районна соціально-політична газета: on-line версія

Держава - понад партії! Нація - понад класи!
Перш ніж говорити, яка Україна тобі потрібна, подумай, який ти потрібен Україні!

Головна » 2011 » Червень » 12 » Тересвянська весняна толока
15:50
Тересвянська весняна толока

Нещодавно обласне керів­ництво визна­чило одним з пріоритетних за­вдань — бла­гоустрій населених пу­нктів н­ашого краю, оскільки Закар­паття має величезний тури­с­тично-рекреаційний потен­ціал, а отже чи­стота доріг, уз­біччя, берегів водойм є без­пе­речною принадою та окра­сою. При цьо­му слід зауважити, всім відоме правило: чис­то не там, де прибирають, а там — де не смітять. Тому у цьо­му питанні най­перше слід зве­рнути увагу на вихо­ванні вза­ємної відповідальності на­се­лення за чистоту краю. Таким чи­ном вважаємо, що саме тут знадо­биться давно забута форма взаємо­допомоги наших дідів та прадідів — Толока. 

Отож, толока — це тимчасо­ва, велико­людна, доброчинна допо­мога односель­цям при ви­конанні нагальних і трудоміс­тких ро­біт (бу­дування хати, спорудженні церк­ви, школи, дороги, збору врожаю то­що). То­лока завжди відбувалася в святковому нас­трої, з піснями, жар­тами; господар на знак вдя­чності щедро пригощав усіх учасників (толочан), запрошу­вав музик для співів і танців.

У суботу, 16 квітня за моєю ініціативою було про­веде­но весня­ну толоку з прибиран­ня бере­га річ­ки Тересви від пластикових пля­шок. При цьо­му, найперше було покла­дено зав­дання — виправити доро­ж­ній знак при в'їз­ді в селище, де вже давним-давно над наз­вою насе­леного пункту нашкрябана не­цен­зур­щина, але на жаль усім тере­свян­цям бу­ло байду­же, що селище ма­ло таку до­даткову назву…

Найперше хо­че­ться вис­ловити подяку всім учас­никам толоки, яких було лише 14 чоловік, особ­ливо наймолод­шим — Онуфрію Степану, Приймаку Ярославу, Бе­нчаку Олександру, уч­ням 9–Б, 10–А і Б класів Тересвян­ської ЗОШ. Ад­же в суботу напередодні Верб­ної неділі домашніх справ мі­льйон, але ті, хто взяли участь в акції по­жертву­вали своїм часом для суспільного блага. Бо як доб­ре влітку ходити по чистому пляжу, а не по горбах з пляшок.

Не може не тішити той факт, що в да­ній то­лоці взяла участь під­при­єм­ницька струк­тура, забез­печив­ши толоку транспортом (під­приє­мець Сасин Андрій), який роз­по­чав дія­льність з ути­лізації даних пля­шок, бо прос­тим спалюванням пластику зав­дається величезна шкода еко­логії, що не є виходом, а саме ути­лізація з повторною пере­робкою є нашим чистим май­бут­нім.

Результатом толоки с­тало очи­щення 700 метрів дам­би та збір пластикових пля­шок в кількості 46 кубічних метрів, вагою 480 кг. Звичайно, це не показ­ник, але все велике розпочинаєть­ся з малого.

Отож ми звертаємося до міс­цевого самоврядування та район­ної вла­ди, про провесдення ши­рокомасштабної толоки в рамках Тячівського району не тільки напе­редодні першотравневих свят. Щоби на ділі показати солі­дарність трудя­щих не з чер­вони­ми прапорами катів, а з чистими по­мислами зро­бити добру справу. Адже ве­личезним плюсом будь-якої толо­ки є згу­ртування та кон­солідація меш­канців, яка в наш час повної апатії за принципом «моя хата скраю, нікому не за­важаю», мо­же дійсно згуртувати, об'єднати та при­мирити. Бо в кінці будь-якої то­локи в дав­ні часи проходили ши­роке гуляння, з час­туванням різ­ними ласощами дітвори. Тож дану традицію слід віднов­лювати, бо саме на тради­ціях стоїть Всес­віт!


Депутат райради, Віталій Бенчак

Категорія: Екологія | Переглядів: 1999 | Додав: admin | Теги: тересва, екологія, чистота, Толока, річка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Меню сайту

Пошук

Календар

«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Наше опитування

Як Ви ставитеся до теперішньої влади?
Всього відповідей: 104

Статистика

Каталог «ua24.biz»


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Теги сайту

Реклама