Неділя, 28.04.2024, 21:05
Вітаю Вас Гість | RSS

Тячівська незалежна районна соціально-політична газета: on-line версія

Держава - понад партії! Нація - понад класи!
Перш ніж говорити, яка Україна тобі потрібна, подумай, який ти потрібен Україні!

Головна » 2011 » Квітень » 6 » Тересвянці пам’ятають
20:34
Тересвянці пам’ятають

14–15 березня всі свідомі закарпатці від­значають річницю славетних та водночас тра­гічних подій історії нашого краю, бо саме 72 роки тому в місті Хуст було проголошено ук­раїнську державу — Карпатська Україна. Мо­лода незалежна держава, так повноцінно і не розпочавши свою діяльність, припинила своє існування, але продемонструвала перед усім світом, що на Закарпатті живуть українці, які бажають мати свою державність разом зі сво­їми братами з Великої України. Адже незва­жаючи на катастрофічну неозброєність, від­сутність військового досвіду офіцерсь­ко-командирського складу, карпатські січо­вики дали достойну відсіч угорським оку­пантам, про що гомоніла вся Європа, бо наші діди та прадіди витримали в боротьбі за свою незалежність довше, ніж Франція, Польща, чи Чехословаччина, яка на свою оборону не зробила жодного пострілу у бік нападника.

Отож, у понеділок 14 березня 2011 р. в цен­трі селища Тересва, біля пам'ятного Хреста «Борцям за волю України» відбулося уро­чисте відзначення 72–ої річниці прого­лошення Карпатської України. Оскільки дані героїчні події не є простими історичними да­тами для нашого селища. Адже такі наші од­носельчани, як брати Неболи, брати Шемет, Мірявець, Приймак, Мартинич, брати Прінц, Чендей та десятки інших відомих та неві­домих тересвянців, були учасниками Кар­патської України, вояками Карпатської Січі, віддаючи життя та зазнаючи тортур і гноб­лення з боку мадярських окупантів.

Мітинг розпочався з панахиди за заги­блими у 1939 році, яку провів парох місцевої української греко-католицької церкви, о. Ві­талій. Наприкінці панахиди величаво було виконано духовний гімн України — «Боже ве­ликий, єдиний…». Після до слова запро­шено юних тересвянських школярів та шко­лярок, які під керівництвом молодої вчите­льки Наталії Михайлівни Данилюк, проде­кламували щирі патріотичні вірші про геро­їчну боротьбу наших дідів та прадідів. Потім слово взяли ліцеїсти — нащадки тересвянця, карпатського січовика Івана Прінца, які розповіли учасникам мітингу повну біографію свого славетного родича.

Слід також відмітити чудовий виступ пе­дагога професійного ліцею пані Марії Васи­лівної Цимбалістої. Її виступ відкрив багато невідомого про героїчну боротьбу Івана та Василя Прінців, інших тересвянців, сподвиж­ників Карпатської України.

Вічна пам'ять та слава всім захисникам Карпатської України! Як катастрофічно сьо­годні нам бракує якраз таких лю­дей–велетнів, адже ко­жен з них йшов на вір­ну смерть. Вони не ду­мали, що їм ще треба жи­ти: кохати, ростити діточок, онуків чи чкур­нути з цієї землі якнай­далі за океан. Боролися до кінця, бо добре усвідомили гасло: «Як один Бог на небі, так одна Україна на землі»!!!

Слава Україні!

Віталій Бенчак,  Молодіжний Націоналістичний Конгрес.

Категорія: Історія | Переглядів: 882 | Додав: admin | Теги: тересва, 72 річниця, святкування, Карпатська Україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Меню сайту

Пошук

Календар

«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Наше опитування

Як Ви ставитеся до теперішньої влади?
Всього відповідей: 104

Статистика

Каталог «ua24.biz»


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Теги сайту

Реклама